Τα Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων

Από την κιθάρα του Απόλλωνα ως την "ύδραυλι" του Κτησιβίου

Η έκθεση αυτή ξαναζωντανεύει 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων συνοδευμένα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα κατόπιν πολύχρονης έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κώστα Κοτσανά και προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργεί στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου. Πρόκειται για το πληρέστερο και το εγκυρότερο μουσείο του είδους του παγκοσμίως.

Τα μουσικά όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα και η κατασκευή τους βασίζεται αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις.

Μερικά από τα εκθέματα είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου. Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής της τονικότητας των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.) Η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφώς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά. συμπληρώνουν τα έγχορδα αρχαιοελληνικά όργανα. Ο αυλός, ο δίαυλος, ο άσκαυλος, η σύριγξ του Πανός, η σάλπιγξ, το τύμπανο και το ρόπτρο, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, το σείστρο, το κρουπέζιο, η ψιθύρα και το χαλκεόφωνο είναι μερικά από τα πνευστά και κρουστά. Στο τέλος της έκθεσης κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο.

Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Ξεναγηθείτε σε μια εξαιρετική συλλογή 42 αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων
Θαυμάστε το μονόχορδο, τον ελικώνα και το σύντονο του Πυθαγόρα, τη λύρα του Ερμή, τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα, τη διονυσιακή βάρβιτο, την περίφημη ομηρική φόρμιγγα, την κιθάρα του Ορφέα, την πανδούρα, την  αρχαϊκή κιθάρα,  την πηκτί της Σαπφούς, το τρίγωνο, τη σαμβύκη, τον ελικώνα του Πτολεμαίου, κ.ά.
Τα αρχαία μουσικά όργανα απέκτησαν και πάλι φωνή, αποσπάσματα μουσικών έργων ταξίδεψαν ως τις μέρες μας πάνω σε πάπυρους και λίθινες στήλες, απομένει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων Ελλήνων.