Κωνσταντίνος Κοτσανάς

Ο δημιουργός του Μουσείου

 

Γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα – Σελιάνα Αχαΐας. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής, που αφορούν έρευνες και μελέτες του στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, σε Διεθνή Συνέδρια, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογικά Μουσεία και Διεθνείς Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας / Διεθνές Συνέδριο Μουσείων Επιστημών Ασίας ”ISSM” / Πανεπιστήμιο Κάν / Εθνικό Μουσείο Επιστημών Κορέας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βασιλείας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γραφεία Ευρεσιτεχνιών Χάγης, Βιέννης και Μονάχου, κ.α.).

Έχει παρουσιάσει πολλές διατριβές με το ίδιο αντικείμενο στα σημαντικότερα σχετικά Διεθνή Συνέδρια.

Έχει δημιουργήσει το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» και το «Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών» στην Αθήνα (Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι), το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» στο Κατάκολο και το «Μουσείο Αρχιμήδη» στην Αρχαία Ολυμπία και όλα τα εκθέματά τους μαζί με το υποστηρικτικό τους υλικό, χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Στα μουσεία εκτίθενται 500 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων με στόχο να αναδείξουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδεύουσες Εκθέσεις, σε όλο τον κόσμο (και στις 5 ηπείρους) σε Αρχαιολογικά και Επιστημονικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, της Βιέννης και του Μονάχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε και της Βασιλείας, το Πολυτεχνείο της Λυών, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, την Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας (Παρίσι), το Γαλιλαίο Παρκ (Γερμανία), Εθνικό Μουσείο Επιστημών Ταϊλάνδης, Τεχνολογικό Μουσείο Σιγκαπούρης, Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), κ.α.

Επίσης, έχει συγγράψει έξι βιβλία σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Έχει βραβευθεί για το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Υπουργείο Παιδείας – Αριστείο καινοτομίας – Αθήνα – Μάρτιος 2009 / Ένωση Μουσείων Επιστημών Ασίας – ISSM – Daejeon – Κορέα – Σεπτέμβριος 2016, κ.α.).