Βιογραφικό - Κωνσταντίνος Κοτσανάς


Ο δημιουργός του Μουσείου


Γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα - Σελιάνα Αχαΐας. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Πολλές έρευνες και μελέτες του που αφορούν την Αρχαιοελληνική Τεχνολογία έχουν παρουσιασθεί α) σε Διεθνή Συνέδρια είτε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Πανεπιστήμιο Κάν, Γαλλία., είτε ως σύνεδρος (Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Αθήνα, Διεθνές Συνέδριο Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος, Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεθνές συνέδριο ''ISSM'', Εθνικό Μουσείο Επιστημών Κορέας).

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια, αρχαιολογικά μουσεία, διεθνείς οργανισμούς, κ.α. ως προσκεκλημένος ομιλητής π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Βασιλείας (Ελβετία), Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γραφείο Ευρεσιτεχνιών Χάγης, Βιέννης, Μονάχου, κ.α.

Έχει δημιουργήσει με δικά του έξοδα και προσωπικά εκθέματα (χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) το μουσείο ”Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας” και το ”Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών” στο Κατάκολο της Ηλείας και το “Μουσείο Αρχιμήδη” στην Αρχαία Ολυμπία που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στα μουσεία εκτίθενται 450 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις του συνόλου ή μέρους των εκθεμάτων των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή σε Αρχαιολογικά και Επιστημονικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς όπως στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, της Βιέννης και του Μονάχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε και της Βασιλείας (Ελβετία), το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, κ.α.

Έχει συγγράψει έξι βιβλία σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία.